Mléčné výrobky
26. 12. 2013
Neupravené organické mléko
- nepasterizované a nehomogenizované – skvělý zdroje bílkovin a vápníku
- plné nutričních látek, včetně prospěšných bakterií, jako je Lactobacillus acidophilus
- je nejlepším dostupným zdrojem vápníku
- má vyšší obsah protirakovinné CLA (konjugované kyseliny linolové) a má vyšší obsah celého spektra vitamínů a minerálů
- enzymy v surovém mléce jsou klíčovou složkou rekonvalescence po nemoci a dosažení a udržení pevného zdraví
Kozí mléko
- obsahuje ve srovnání s kravským mlékem snadněji stravitelné tuky a bílkoviny - důležitá v případě jídelníčku miminek, nemocných osob a rekonvalescentů
- má o 18% více vápníku, o 41% více hořčíku, o 22% více fosforu, o 42% více draslíku a téměř dvojnásobek vitamínu A
Jogurt (kefír)
- naše zdraví začíná ve střevě - dochází k trávení a absorpci nutričních látek a sídlí zde velká část imunitního systému našeho těla
- zdravé prostředí přispívá k dobrému trávení, zvyšuje imunitu, zabraňuje přemnožení kvasinek (kvasinky Candida albicans patří mezi „zlé“ bakterie) a posiluje imunitní systém
- probiotika v jogurtu přispívají ke zdraví střev - mají zásadní význam pro udržení celkového zdraví
- jogurt je v podstatě fermentované (kysané) mléko, patří mezi nejzdravější potraviny na světě
- bohatý na enzymy a další živé mikroorganismy
- probiotika (živé kultury) pomáhají tlumit zánět - zvyšují množství protilátek při infekci, zlepšují trávení a mají protirakovinné účinky
- není jogurt jako jogurt - čím méně má jogurt ingrediencí, tím více nám prospívá
- z nutričního hlediska je nejlepší jogurt bílý, který má jen dvě složky: živé kultury a mléko (plnotučné, polotučné či odtučněné)
- dobrý zdroj bílkovin a skvělý zdroj vápníku a draslíku
Sýry
- nejdůležitější je vždy zdroj - důležitá je kvalita sýry, nikoliv druh
Sýry dělíme na čtyři hlavní kategorie podle způsobu výroby a zralosti:
- měkké, nezralé sýry (Cottage, ricotta, Neufchätel)
- měkké, zrající sýry, plísňové (modré sýry, Brie)
- polotvrdé sýry (čedar, ementál)
- tvrdé sýry (parmezán, pecorino)
- sýry obsahují spoutu nutričních látek jako vápník, hořčík, zinek, selen a foláty, vitamíny rozpustné v tucích: A, E, K a D
- francouzské sýry jsou bohaté na protirakovinnou mastnou kyselinu CLA - obsah CLA se pohybuje mezi 5,3 a 15,8mg/g tuku - chovají vlastní krávy na pastvinách
- nepasterizovaný camembert je přírodním zdrojem probiotických laktobacilů, stejných ochranných bakterií, které najdeme i v jogurtu
Máslo
- máslo od volně se pasoucích, organicky chovaných krav je úžasná, zdravá potravina
- trocha nasycených tuků nám svědčí a je nezbytnou součástí jídelníčku
- výborný zdroj vitamínu A - udržuje optimální funkce imunitního systému a uchováná zdravý zrak
- obsahuje další rozpuštěné vitamíny – E, K a D
- CLA v „dobrém“ másle pomáhá udržet štíhlou linii - bojuje s ukládáním tuku zejména v oblasti břicha x máslo, mléko a maso obilovinami krmeného skotu neobsahuje téměř žádnou CLA
- představuje „dobrý tuk“ spolu s ořechy, vejci, rybami, kokosem, avokádem a některými oleji
- až 30% tuku v másle je mononenasycený tuk (stejný typ jako v olivovém oleji)
Ghee
- přepuštěné máslo, kdy z něj byly odstraněny mléčné částice
- používá se v lékařství pro své léčebné a zdraví posilující účinky
- je jeden z nejlepších olejů na vaření, zlepšuje vstřebávání a zvyšuje nutriční hodnotu potravin
- nežlukne, obsahuje kyselinu máselnou, mastnou kyselinu s antivirovými a protirakovinnými účinky, která v těle zvyšuje hladinu protivirové chemické látky zvané interferon